© 2019 Rhino Horn Benelux BV

Tel: +31 33 - 202 40 80

 • YouTube - White Circle
 • Google+ - White Circle
 • Facebook - White Circle
Logo Rhino Horn neusdouche

Gebruiksaanwijzing Rhino Horn

Neus spoelen met een zoutoplossing in 4 stappen

Neus spoelen met Rhino Horn ondersteunt de natuurlijke reinigingsfunctie van de neus en versterkt het afweermechanisme. U spoelt uw neusholten vrij van verstoppingen, vervuilende stoffen en allergenen. Tevens bevochtigt u de neusholten en komt het geïrriteerde slijmvlies tot rust. 

Neus spoelen met een zoutoplossing geeft verlichting bij:

 • Neusverkoudheid

 • Bijholteontsteking en sinusitis 

 • Hooikoorts en allergie aan de luchtwegen

 • Na een neus(bijholte)operatie

 

Tevens kan neus spoelen helpen snurken te verminderen.

Het spoelen van de neus met Rhino Horn is eenvoudig. Volg hiervoor onderstaande vier stappen en bekijk de video. 

 

1. Eén maatlepel zout

Neem één doseerlepel puur zout en strooi deze in de Rhino Horn. Dit is 2,7 gram zout (een afgestreken doseerlepel) voor het water in de Rhino Horn. Wij adviseren puur en fijn zout te gebruiken zonder toevoegingen. U kan tevens nasaal spoelzout kopen bij de apotheek of speciaalzaak.

2. Lauw water 37°C

Vul de Rhino Horn met lauw water 37°C. Kook het water eerst als u niet zeker bent van de kwaliteit van het water en laat het afkoelen. Schud het neuskannetje zodat het zout volledig oplost.​

3. Spoelen...

 • ​Steek de tuit in het neusgat wat het meest open is –doe dit vanaf de zijkant en niet van voren- en druk iets zodat het neusgat goed om de tuit sluit.

 • Adem door de mond. U kan niet door de neus ademen wanneer er water doorheen loopt.

 • Buig met een rechte rug naar voren zodat uw hoofd boven de wastafel komt. Buig uw hoofd naar voren zodat uw kin bijna tegen uw borstbeen aan zit. Uw kin mag niet naar voren wijzen.

 • Draai uw hoofd en kijk opzij, uw kin is nog steeds bijna tegen uw borstbeen aan. Het water gaat nu het ene neusgat in en loopt er door het andere weer uit.

 • Als ongeveer de helft van het water doorgespoeld is, tilt u uw hoofd op en neemt u de Rhino Horn weg. Er komt dan wat water uit de neus. Door het ene neusgat dicht te drukken en voorzichtig te snuiten komt al het water er uit. Doe hetzelfde met het andere neusgat. Pas op dat u niet zo hard snuit dat uw oren gaan ploppen.

 • De rest van het water giet u nu door het andere neusgat.

4. Drogen...

Zorg ervoor dat na de spoeling al het water uit de neus en voorhoofdsholtes komt. Het is niet goed voor de slijmvliezen als er water in blijft zitten, vooral ’s winters niet. Zo krijgt u het eventueel achtergebleven water eruit:

 • Buig uw hoofd naar voren en draai het naar de ene kant. Druk het onderste neusgat met een vinger dicht en snuit voorzichtig door het bovenste neusgat. U kan een papieren zakdoek voor uw neus houden.

 • Draai uw hoofd terug, kijk naar beneden en snuit hetzelfde neusgat. U snuit een paar keer in elke houding.

 • Doe hetzelfde aan de andere kant. Indien nodig kun u de hele procedure meerdere keren doen.

 • Als laatste staat u rechtop en ademt u door elk neusgat afzonderlijk wat sneller in en uit om de neus te drogen. Als u yoga doet, kan u na de neusspoeling op uw hoofd gaan staan of de blaasbalg doen.

Reiniging na gebruik van de Rhino Horn

 

Na gebruik spoelt u de Rhino Horn, laat u al het water er uit lopen en droogt u hem. Virussen en bacteriën kunnen niet op droog kunststof leven. Na het drogen zijn er alleen die virussen en bacteriën die er normaal gesproken in de lucht aanwezig zijn.

NKO-artsen raden aan de Rhino Horn net zoals een tandenborstel als persoonlijk eigendom te beschouwen. Spoel de Rhino Horn daarom met kokend water als er meerdere mensen zijn die hem kort na elkaar willen gebruiken.

 

 Het water komt bij het spoelen van mijn neus in de mond en keel.

Allereerst raden wij u aan om bovenstaande 4 stappen voor neus spoelen te lezen en de video neus spoelen te bekijken. Hiernaast raden wij u aan onderstaande aanwijzingen een aantal malen te herhalen.

 

Zo krijgt u eventueel achtergebleven water eruit:

 1. Buig uw hoofd naar voren en draai het naar de ene kant. Druk het onderste neusgat met een vinger dicht en snuit voorzichtig door het bovenste neusgat. U kunt een papieren zakdoek voor uw neus houden.

 2. Draai uw hoofd terug, kijk naar beneden en snuit hetzelfde neusgat. U snuit een paar keer in elke houding.

 3. Doe hetzelfde aan de andere kant. Zonodig kunt u de hele procedure meerdere keren doen.

 4. Als laatste staat u rechtop en ademt u door elk neusgat afzonderlijk wat sneller in en uit om de neus te drogen. Als u yoga doet, kan u na de neusspoeling op uw hoofd gaan staan of de blaasbalg doen.

Het water loopt niet goed door mijn neus. Wat kan ik doen?

Vanwege opgezwollen slijmvliezen zit de neus dicht. Het is moeilijk om door een of door beide neusgaten te ademen en daarom loopt het water er ook niet doorheen. Warm zout water ontspant de slijmvliezen en kan een dichte neus open krijgen. Laat het water ongeveer 5 seconden in de neus staan. Doe hetzelfde aan de andere kant en laat het daar ook even staan. Herhaal dit een paar keer totdat het water er doorheen loopt.

Er komt na gebruik en drogen nog water uit mijn neus

Houd uw mond bij de neusspoeling open. Misschien steekt u uw kin teveel naar voren.

U krijgt geen water in uw keel als u uw kin dicht bij de borst houdt. Kijk voor de instructie naar onze video neus spoelen.

Meer informatie?

Heeft u na het lezen van de gebruiksaanwijzing nog vragen over de neusspoeling? Raadpleeg dan de Veelgestelde vragen.