© 2019 Rhino Horn Benelux BV

Tel: +31 33 - 202 40 80

  • YouTube - White Circle
  • Google+ - White Circle
  • Facebook - White Circle
Logo Rhino Horn neusdouche

Review Rhino Horn door Dokter Roos

May 17, 2018

 

Voorwoord

Dit artikel is geschreven door Dokter Roos en gepubliceerd op www.dokterroos.nl op 31 januari 2018.  Dokter Roos is afgestudeerd aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en werkzaam als jeugdarts in Almere, Nederland.

 

Zoals gezegd mocht ik de Rhino Horn testen, een zogenaamde neusspoeler waarmee je je neus en neusholten kunt spoelen met zout water. Volgens de site van Rhino Horn werkzaam bij verkoudheid, neusholte ontsteking en allergieën. Maar is dat ook zo?! Dat, en mijn ervaringen met de Rhino Horn, lees je in dit stukje.

 

Neus spoelen in het ziekenhuis


Vanuit mijn tijd bij de KNO (keuze co-schap gedaan dus bijna 4 maanden rond gelopen) weet ik dat het voor KNO-artsen standaard is om patiënten na een operatie aan de neus aan te raden om hun neus te spoelen met zout water. Daarvoor gaven we ze in het ziekenhuis waar ik mijn co-schap liep gewoon een spuitje mee. Het leek me altijd best een gedoe om daarmee je neus te moeten spoelen maar ik heb dat nooit uitgeprobeerd. Wel was ik dus al bekend met het begrip en weet ik dat er waarde aan gehecht wordt. 
In dit geval ging het om het reinigen van de neus van oud bloed en korsten na de operatie waarvoor de Rhino Horn wordt aanbevolen.

 

Chronische neusholte ontsteking
Als we het hebben over neus spoelen dan is er het meeste onderzoek gedaan naar de combinatie met (al dan niet chronische) rhino sinusitis, oftewel neusholte ontsteking. Een soort upgrade van de normale verkoudheid waarbij ook hoofd- en aangezichtspijn voorkomen naast een verstopte neus, verminderde reuk en mogelijk koorts. 


Ik heb een aantal studies gevonden die laten zien dat er een positief effect is van neus spoelen op de bovengenoemde symptomen. Ook als er wordt vergeleken met een groep die neusspray gebruikt met een slijmvlies slinkende werking (xylomethazoline). 
Het is alleen niet aangetoond dat de verkoudheid of ontsteking ook echt minder lang duurt maar de kwaliteit van leven van mensen wordt beter en ze hebben dus wel minder last.
Hoe dit precies werkt is (nog) niet duidelijk maar waarschijnlijk treedt de verbetering op doordat je het (oude) snot met daarin de ziektekiemen letterlijk wegspoelt.
Er is één grote studie waarin bijna 900 patiënten worden behandeld en die een verbetering van de kwaliteit van leven laat zien bij mensen die hun neus spoelen. Dit geldt niet voor bijvoorbeeld stomen.

 

Verkoudheid en allergie
Naar neus spoelen en verkoudheid is niet veel onderzoek gedaan (dat komt deels doordat het moeilijk uit te voeren is omdat mensen vaak maar even verkouden zijn en er ook lang niet altijd mee naar de dokter gaan). Het idee is dat het wegspoelen van snot met ziektekiemen (en ook dingen waar je allergisch voor bent, zoals pollen of stof) er voor zorgt dat het ook een positief effect heeft bij verkoudheid en allergie.

 

Mijn ervaring:
Ik vond de Rhino Horn heel makkelijk is gebruik, makkelijker dan ik had gedacht eigenlijk. Kin goed op je borst, hoofd schuin en gieten maar. Het is een beetje een vreemd gevoel maar niet echt onaangenaam en ik had het gevoel dat mijn neus iets meer open was daarna. Mijn dochter van 8 jaar kon de Rhino Horn Junior prima zelfstandig gebruiken. 

 

Ook zit er een handig maatschepje bij waarmee je precies de juiste hoeveelheid zout af meet. Wij zijn allebei niet echt verkouden en ook niet allergisch dus daarover kunnen we nu niks zeggen maar we hebben in ieder geval wel schone neuzen!

 

Conclusie
Als je last hebt van chronische neusholte ontsteking (of je bent zeg maar altijd verkouden) dan zou ik het gebruik zeker aan raden. Voor het effect bij verkoudheden of allergie kon ik geen keihard bewijs vinden maar ik kan me voorstellen dat de achterliggende theorie ook in die gevallen van toepassing is. Ik heb in ieder geval geen bewijs gevonden dat het schadelijk is voor je neus, het neus spoelen is er juist op gericht om de normale functie van je neus weer te herstellen.

 

Mochten er nog vragen of opmerkingen zijn naar aanleiding van dit stukje dan hoor ik dat natuurlijk graag!


Liefs,

 

Dokter Roos

 

Bronnen:  

  1. https://www.nvalt.nl/kwaliteit/richtlijnen/copd-astma-allergie//COPD%20-%20astma%20-%20allergie/Richtlijn-rhinosinusitis-Augustus%202010.pdf

  2. http://www.kno-artsen.nl/neus-neusbijholten-sinus-rhinologie-allergie/

  3. https://www.nhg.org/standaarden/samenvatting/rhinosinusitis#idm2241376, D. Timperley, R.J. Schlosser, R.J. HarveyChronic rhinosinusitis: an education and treatment model Otolaryngol Head Neck Surg, 143 (Suppl. 3) (2010), pp. S3-S8, Effectiveness of steam inhalation and nasal irrigation for chronic or recurrent sinus symptoms in primary care: a pragmatic randomized controlled trial, Paul Little, MBBS, Beth Stuart, PhD, Mark Mullee, MSc, Tammy Thomas, BSc, Sophie Johnson, BSc, Gerry Leydon, PhD, David Rabago, MD, Samantha Richards-Hall, BSc, Ian Williamson, MD, Guiqing Yao, PhD, James Raftery, PhD, Shihua Zhu, PhD, and Michael Moore, MSc, for the SNIFS Study Team

Delen op Facebook
Delen op Twitter
Please reload

Recente berichten
Please reload

Archief
Please reload

Zoeken op tags
Please reload

Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square